Vinter hvalsafari fra Tromsø

Arctic Whale Tours kan i år tilby deg den ultimate vinteropplevelsen! Våre vintersafarier tar deg med på en reise gjennom de mange fjordene i Tromsø, der hvalene samler seg i vintermånedene for å spise seg mett på sild. Om høsten, vandrer silden inn i fjordene for å overvintre i regionen. De store mengdene med fisk lokker til seg flere forskjellige typer av hval, som samler seg her for å spise i perioden fra november til mars. Dette gir oss en ypperlig mulighet til å se spekkhuggere, knølhval og finnhval, og i tillegg havørn, i full aktivitet.

En erfaren naturguide med kunnskap om naturen og hvalene vil være med som guide på alle turer. Kaffe, te, grønnsakssuppe og fiskesuppe er inkludert i prisen.

Safarisuksess

De siste årene har det blitt observert hval i området stort sett hver dag fra midten av november og helt til slutten av januar. Siden hvalene følger silden i fjordene betyr det at de kan svømme lange distanser hver dag. På grunn av dette, kan vi ikke garantere at vi vil lykkes å se hval på alle turer. Vårt erfarne mannskap vil dog alltid gjøre sitt beste for å sikre at din safari blir uforglemmelig.

Sesong: 1. november – 31. januar

Avgangstider og datoer: Hver dag kl 9:00, oppmøte senest 30 minutter før

Startpunkt: Kaia ved Clarion Collection Hotel With (Sjøgata 35-37), båt Blasius II

Varighet: Ca. 4-6 timer. (Turene kan av og til være noe kortere eller lengre f. eks. på grunn av værforhold og hvalenes posisjon.)

Antall Passasjerer: maks 65.  

Vi forbeholder oss rettigheten til å forandre eller kansellere avganger på grunn av værforhold eller etterspørsel.

Photo by: Ilkka Jaakkola

‍Priser

Vinter hvalsafari fra Tromsø

Voksne 1470 NOK

Barn (5-12 år) 640 NOK

Barn (2-4 år) 320 NOK

Studenter, honnør og familiepris for familier med barn 1230 NOK

Prisen inkluderer: safari (ca. 4 timer), erfaren naturguide om bord, kaffe og te under hele safarien, fiskesuppe. 

Alle priser er per person og inklusiv mva. Vi forbeholder alle rettigheter til prisendringer. Betaling skjer ved innsjekking før avgang. Forhåndsbetaling er ikke nødvendig. 

Vi forbeholder rettighetene til å endre eller kansellere avganger i tilfelle av dårlige værforhold eller etterspørsel.

Vi har spesielle priser for grupper. Vennligst kontakt oss på booking@arcticwhaletours.com for et tilbud. 

Photo by: Ilkka Jaakkola

Nyttig informasjon

Startpunkt til Safari: Kaia ved Clarion Collection Hotel With (Sjøgata 35-37) i Tromsø sentrum. Check-in begynner klokken 8.15 og safari starter 9.00.

Generell Informasjon

Vi bruker båten Blasius II for våre vintersafarier. Båten har kapasitet for 65 personer og tilbyr for god komfort med varm salong innendørs der du man kan slappe av og nyte den intime atmosfæren om bord.

Våre flerspråkige guider vil være med deg under hele turen, besvare de spørsmål du måtte ha og sørge for at du ellers får en komfortabel safari. Alle våre guider har den fremste kunnskapen innen kystkultur og marionbiologi. 

Kaffe og te er tilgjengelig om bord under hele turen uten noe ekstra kostnad. Vi serverer også en god grønnsakssuppe og fiskesuppe laget av lokale råvarer på vår tur tilbake til havna. 

Ta med deg

Selv om det er varmt innendørs er det nødvendig at du møter opp i varme klær. Ullundertøy, varm genser eller fleece, varme sko, hatt og hansker så vel som en vanntett jakke er viktige saker å ha med seg. 

Du vil kanskje ta med deg et kamera, lader og noe smått å spise, sa det kan være greit å ha med seg noe i tillegg til suppen som vi serverer om bord.

‍Startpunkt

Våre vinter hvalsafarier starter fra Tromsø sentrum. Vår båt Blasius II ligger til kai rett ved Clarion Collection Hotel With (Sjøgata 35-37). Check-in begynner klokken 8.15 og safari starter 9.00.

Hvalsafari retningslinjer

Vi er veldige heldige på Stø da vi kan leve og jobbe blant det mest storslåtte dyrelivet som finnes i Norge. Dette gir oss også en mulighet til å tilby våre gjester hvalsafariturer av god kvalitet. Med disse mulighetene kommer dog også et ansvar om å alltid forsikre dyrenes velvære og at de ikke tar skade av det vi gjør. Derfor har vi, i nært samarbeid med WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society), utarbeidet hvalsafari-retnigslinjer for å forsikre at vår hvalsafari drives på en best mulig måte. Meningen med disse retnigslinjer er å minimere våre påkjenninger på dyrene og å kunne fortelle våre gjester om hvordan man kan oppleve marinpattedyr på en måte som ikke er skadelig for dem.

Nedenfor blir ordet ‘hval’ også brukt for spekkhuggere og delfiner.

Generellt

 • Hvalene skal alltid være i stand til å kontrollere hvordan vårt møte med dem pågår og hvor lenge det varer.
 • Dersom hvalene ser ut til å være forstyrret av oss, lar vi dem være i fred og trekker oss sakte vekk fra området.
 • Hunner med kalver, eller hval som hviler, spiser og/eller sosialiserer blir nærmet og sett på med ekstra forsiktighet og hensyn, eller blir latt være i fred.
 • I tillegg til kapteinen, har vi alltid minst en hvalobservatør på jobb hele tiden.
 • For vår egen og hvalenes sikkerhet, vil vi aldri prøve å svømme, snorkle, ta på eller mate hvalene. 

Når vi nærmer oss hval

 • Vi nærmer oss hvalene bakfra, litt til side fra hvalen
 • Når vi er ca 300 - 400 m fra hvalen, vil vi minske farten.
 • Vi blokkerer ikke noen ruter for hvalen, men sørger i stedet for at den alltid har en rømningsvei.

Når vi ser på hval

 • Holder vi oss på en avstand av minimum 50-100 m fra hvalene.
 • Vi holder båten i en kurs parallelt med hvalene. 
 • Vi holder lydnivået så lavt som mulig og unngår plutselige forandringer i hastighet og kurs. 
 • Når vi møter en gruppe med delfiner, begrenser vi vår aktiv tid med dem til ca. 15 minutter. 
 • Når vi møter spermasetthval, blir vi ikke ved samme hval for mer enn et dykk.

Signaler på at hvalene er forstyrret

 • Forsøk på å forlate området eller å komme seg vekk fra båten.
 • Plutselige eller regelmessige forandringer i svømmehastighet og/eller retning.
 • Plutselige eller grunne dykk for å komme vekk fra båten.
 • Aggressiv oppførsel, f. eks. at hvalen slår i vannet med halefinnen, sveiven osv.
 • Økt pustefrekvens.
 • Økt varighet på dykket.

Når hvalene omgås oss

Retningslinjene som er presentert her henviser til situasjoner når vi aktivt nærmer oss hvalene. Noen ganger blir hvalene nysgjerrige på oss nærmer seg båten. I slike situasjoner, vil vi holde vår kurs med lav og stabil hastighet eller lar motoren gå på tomgang. 

Hvorfor velge Arctic Whale Tours?

Vi har over 10 års erfaring med hvalsafari i arktiske farvann og vi vet hvordan å tilby en uforglemmelig naturopplevelse uten at hvalene tar skade av vår drift.

Om vinteren finnes det mange hvalsafarier å velge mellom i Tromsø og det kan være vanskelig å finne ut hvilken safari som passer best for akkurat deg.

Nedenfor har vi listet noen fakta om oss som vi håper hjelper deg med valg av riktig operatør for ditt hvalsafarieventyr

 • En kvalifisert og erfaren naturguide med den fremste kystkylturelle og maribiologiske kunnskapen følger alltid med på våre turer. Resten av mannskapet har også flere tiårs erfaring med sjøfart og har vært med på mange hvalsfarier før.
 • Vi følger internasjonale retningslinjer for ansvarlig hvalsafaridrift og vi var blant de første hvalsafarioperatørene i Norge som tok disse i bruk. 
 • Vår båt MS Jacquelyne tilbyr ypperlige forhold for å titte på hvalene: Salongen innendørs har store vinduer på begge sider av båten, dekket tilbyr 360 graders utsikt mot havet og vi har også mulighet til å la folk stå på taket. Alt dette betyr at vi kan tilby alle gjester et godt utsikt mot hvalene. 
 • Vi tilbyr kaffe og te under hele safarien og på turen tilbake til havna serverer vi fiskesuppe.
 • Vi tar vi oss alltid tid til å se på hvalene og vi er ikke i noen hast for å kjøre tilbake til havna. Skulle det hende at hvalene er litt lenger unna, bruker vi heller litt ekstra tid til å dra og se på dem fremfor å returnere til havna tomhendt. 
 • I 2017 ble vi tildelt TripAdvisors "Certificate of Excellence" for å ha kontinuerlig tilbudt et utmerket produkt til våre gjester. Dette fortsetter vi med i dag og vårt mål er at du skal ha en så bra safariopplevelse som mulig. 
BOOK